Vyjádření k situaci RELAX - SPORT Rudná, s.r.o.

V reakci na nepravdivá a zkreslená tvrzení ve Zpravodaji ODS uvádíme doložitelná fakta k domnělé kauze RELAX - SPORT Rudná, s.r.o., IČ 25762486 (dále jen RSR)

Na úvod je třeba zdůraznit dvě věci:

  • Objekt bývalého kina (Masarykova 105) je STÁLE majetkem města Rudná; o jakékoliv změně vlastníků by muselo rozhodnout zastupitelstvo města.
  • Částka 50000 Kč měsíčně uváděná jako příjem TS Rudná (dále jen TSR) nebyla nikdy hrazena. Jedná se o tzv. odbydlování prostředků vložených do společnosti RSR. Skutečný a hrazený nájem byl 1 Kč měsíčně. 

Stručná historie RSR

  • Společnost byla založena v roce 1999 (viz Obchodní rejstřík). Podílníky tehdy byli TSR (51,5 %) a pánové Barnáš st., Barnáš ml. a pan Zelenka (48,5 %). Každý z podílníků vložit do RSR své finanční prostředy jako půjčku společnosti RSR; nejvíce pan Barnáš, kdy jen dva squashové kurty stály cca 1,9 mil. Kč.
  • Bylo ustanoveno, že měsíční nájem bude činit 1 Kč měsíčně. Částka 50000 Kč měsíčně byla stanovena mezi podílníky a nebyla nikdy hrazena, jednalo se o tzv. odbydlování (právní termín) vkladu. Znamená to, že tato částka byla pouze započítávána v účetnictví RSR. Zisk města byl tedy od roku 1999 pouhých 12 Kč ročně TSR za celé fungování z RSR neměli nikdy žádný příjem mimo navrácení části vkladu podílníka.
  • I přesto, že TSR měly v RSR většinový podíl, nemohly díky nevhodně formulované společenské smlouvě (z roku 1999) jako většinový vlastník RSR ovládat. Proto byla v roce 2009 zahájena jednání o změně společenské smlouvy.
  • Původní nájemní smlouva měla končit 31. 12. 2010. Po sérii jednání (všechna v souladu se zákonem a pod dohledem advokáta a notáře – doloženo nezávislými audity a notářskými zápisy) se menšinoví vlastníci rozhodli z RSR vystoupit. To bylo v první polovině roku 2009.
  • V této době existovaly dvě možnosti, jak dál pokračovat: 1) nechat RSR zaniknout a objekt  vrátit do správy města, 2) zachovat činnost RSR pod kontrolou města a TSR.
  • V červenci 2009 předložil pan Martin Šírl (předcházela jeho jednání s menšinovými podílníky) nabídku na vstup do společnosti RSR. Po jednáních pan Šírl odkoupil podíly menšinových vlastníků.
  • Od září 2009 do května 2010 připravoval pan Šírl projekt na rekonstrukci objektu. Jednání byla zdlouhavá proto, že město chtělo jasná pravidla a záruky.
  • V květnu vložit pan Šírl do RSR částku 3 mil. Kč, za kterou je objekt v současné době rekonstruován. Nájemné bylo stanoveno na 40000 Kč měsíčně, ze kterých se bude 25000 Kč měsíčně odbydlovat (25000 Kč x 120 měsíců nájemní smlouvy = 3 mil. Vložené do rekonstrukce) a zbylých 15000 Kč bude hrazeno na účet města. 

Z uvedeného vyplývá následující:

  • Majitelem objektu je stále město Rudná, RSR je pouze nájemcem a provozovatelem služeb v objektu; nájemní vztah je podepsán na dobu určitou 10 let.
  • Z předchozího stavu mělo město 12 Kč ročně, dle nové smlouvy to bude 180000 Kč ročně. 

Jak můžete posoudit, tyto informace jsou zcela v rozporu s informacemi uvedenými ve Zpravodaji ODS. Vše výše uvedené lze doložit dokumenty a audity.

Samozřejmě existuje celá řada otázek – například proč bývalý ředitel TS Rudná pan Pikl v roce 1999 uzavřel smlouvu, aniž by mohl činnost RSR jako většinový vlastník kontrolovat, proč se tato kauza řeší měsíc před volbami, proč jsou uváděny nepravdivé a zkreslené informace? Závěr necháme na Vás.

 

Volte č. 5 - NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI RUDNÁ