Uplynulé 4 roky v Rudné

Blíží se podzimní komunální volby a s nimi i konec dalšího volebního období. Tak jako v každé práci, i na radnici je třeba skládat účty. Je mou povinností občany informovat, jaké plány jsme v Rudné měli před čtyřmi lety a co z plánovaného se podařilo realizovat a co nikoliv.

Jedním z hlavních cílů bylo vybudování nového lékařského domu s rehabilitací, abychom měli zázemí pro důstojnou lékařskou péči. Tento projekt byl zahájen v roce 2016 a jmenuje se Dům služeb. Dům by měl stát na místě bývalé Tesly, později tiskárny Improx. Aktuálně je hotový projekt a všechny smlouvy zajišťující potřebné pozemky. Čekáme na stavební povolení, stavět by se dalo snad již v příštím roce. Věřím, že ať už bude na radnici kdokoliv, bude tuto stavbu mít jako prioritu a projekt dokončí.

Doposud největším projektem v porevolučních dějinách města je zvýšení kapacity základní školy včetně vybudování multifunkční sportovní haly, která bude sloužit všem občanům města. Projekt byl zahájen hned v lednu 2015. Po 3,5 letech příprav jsme začali letos v červnu stavět. První etapa bude dokončena v květnu příštího roku, druhá etapa pak za další rok.

Téma „denní stacionář pro seniory“. Ve spolupráci s Církví československou husitskou jsme chtěli na faře Husova sboru zprovoznit denní stacionář nebo jiné podobné zařízení pro seniory. Rudenská rada starších byla a je tomuto záměru využití nakloněna, bohužel její nadřízený orgán církve má o své existenci jiné představy. Podařilo se nám alespoň ve spolupráci s radou starších tuto významnou rudenskou památku otevřít veřejnosti pro pořádání různých kulturních akcí. Úkol zůstává, jen bude třeba řešit jinak.

Slíbili jsme, že budeme důsledně kontrolovat nová pravidla pro přijímání dětí do mateřské školy tak, aby sloužila skutečně rudenským občanům a dětem. Splněno. V hájení našich zájmů jsme podstoupili i soudní spor s Ministerstvem školství, a uspěli jsme.

Slíbili jsme, že upravíme plochy podél Masarykovy ulice a rozšíříme veřejné prostory v centru města. Splněno částečně. Část severně od Masarykovy ulice je dokončená, jižní čeká na realizaci spolu s projektem Domu služeb.

Slíbili jsme odstranit betonové patníky podél Masarykovy a nahradit je obrubníky a novou zelení. Splněno. Patníky jsou pryč, ve spolupráci s Krajskou správou a údržbou silnici má Masarykova nový povrch a obruby.

Slíbili jsme vybudovat nový park v ulici V Brance. Splněno. Slíbili jsme opravit Růžovou ulici až k Chrášťanům. Splněno.

Slíbili jsme zahájit práce na rekonstrukci staré kanalizační sítě v Rudné a na přestavbě na oddílnou kanalizaci. Splněno částečně. Odhad nákladů na přestavbu celé kanalizační sítě na oddílnou kanalizaci byl v řádech stovek milionů korun. Proto jsme zvolili cestu postupných oprav nejhorších částí kanalizace. V minulém období bylo do oprav sítí vloženo přes 15 mil. Kč.

Slíbili jsme vybudovat nový moderní sběrný dvůr pro lepší nakládání s odpady. Zatím nesplněno. Sice se za pomocí dotací podařilo naše stávající sběrné místo vybavit a vylepšit, ale pro Rudnou je to již málo. Město dlouhodobě naráží na problém s pozemky (téměř žádné nevlastní). I v této otázce už ale existuje řešení. Čekáme na nový územní plán, který umožní využít dosud nevyužívané plochy. Ba co víc, pokud se podaří zavést nový - a vcelku revoluční - systém sběru odpadů, občané nejen, že by nemuseli za likvidaci platit, ale ještě by za třídění mohli peníze získat.

Slíbili jsme posílit činnost Městské policie Rudná pro zvýšení bezpečnosti a pořádku ve městě. Splněno.

 

Tolik k hlavním cílům. A co se dále za uplynulé čtyři roky udělalo?

Začněme úřadem a hospodařením jako takovým. Podařilo se snížit dluhy města téměř na nulu (z 30,8 % v roce 2011 na 1,1 % v roce 2017). Rozšířili jsme budovu úřadu a úřad udělali bezbariérovým (5 mil. Kč).

Dále doprava. Toto téma bylo, je a bude bohužel aktuální stále. Díky poloze Rudné není zřejmě možné dopravu reálně snížit, lze však přijímat opatření, která povedou alespoň k vyšší bezpečnosti. Vybudovali jsme okružní křižovatku u lékárny na silnici II/605 s denním průjezdem 10-15 tis. aut. Prosadili a vyjednali jsme zákaz vjezdu aut nad 12 tun do města. Postavili jsme kilometry nových chodníků, opravili kilometry místních silnic (Růžová, Obchodní, Tylova, Nerudova, Karlovotýnská, Nekázanka, Štefánikova, Komenského, Oblouková). Opravili jsme severní část centra města u Sokolského domu a vybudovali nové parkoviště v Karlovotýnské ulici a u mateřské školy.

Školy. O rozšíření základní školy už byla řeč. Stavba běží, náklady jsou spočítány na 223 mil. Kč vč. DPH. Na tuto akci jsme získali dotaci ve výši 150 mil. Kč ze státních prostředků a 10 mil. Kč z krajských prostředků. Zbylou část peněz se za předchozí roky podařilo městu ušetřit ze svého provozu. Základní školu jsme kompletně zateplili, s dotací 4,7 mil. Kč. Stejně tak zateplení dostaly všechny pavilony mateřské školy, za 4,3 mil. Kč. A nesmíme zapomenout na výstavbu nového pavilonu školky pro 50 dětí za 10 mil. Kč.

Co Rudné opravdu chybí, je dostatek ploch pro odpočinek. Otevřeli jsme dva nové parky (park V Brance a na Hořelickém náměstí), vysadili jsme přes 100 nových stromů. Toto je rozhodně téma pro všechny na další roky.

V odpadovém hospodářství jsme rozšířili sběrné místo (dotace 1 mil. Kč), na žádost občanů zavedli sběrná místa na papír, plast a sklo. Aktuálně je v provozu 12 lokalit.

O pořádek a bezpečnost se v Rudné stará již od června 2013 naše městská policie. Díky meziobecní spolupráci v dobrovolném svazku obcí Region Jihozápad služby městské policie poskytujeme i okolním smluvním obcím.

Říká se, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. Já říkám, že je lepší nevyhořet… Významně podporujeme rudenské dobrovolné hasiče. Získali jsme dotaci na novou cisternu 7 mil. Kč, dotaci na dýchací přístroje 150 tis. Kč, opravujeme hasičskou zbrojnici a její okolí. Je třeba zdůraznit, že naši „dobráci“ nesedí s rukama v klíně; drtivou většinu prací provádějí na hasičárně vlastními silami a ve svém volném čase a ještě stíhají pořádat akce jako poutě nebo čarodějnice. Za to jim patří obrovský dík.

Rudná má bohatou spolkovou činnost. Podpora města spolkům je snad už samozřejmá; jen letos jsme spolky podpořili částkou přesahující 1 mil. Kč. Snažíme se udržet při životě nově vzniklé akce města: pořádání městských plesů (zábav), rozsvícení vánočního stromu (od roku 2011), běžecký závod Rudenská míle (od roku 2014, podporujeme tím Dobrého anděla), podporujeme charitativní akce Vánoční charitativní bazar (od roku 2012) nebo Na kole dětem. Vydali jsme i dvě knihy o Rudné.

Samozřejmě, že výčet není úplný, a stejně tak je třeba přiznat, že spousta práce je ještě před námi. Je čas hodnotit a je čas volit budoucnost. Zvu Vás tímto k podzimní komunálním volbám. Jak bude Rudná vypadat, je na nás všech.

Lubomír Kocman

Volte č. 5 - NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI RUDNÁ