Svět se zbláznil. Nebo ne?

Už tento pátek a sobotu nás čekají komunální volby. Už zase...?  Ty čtyři roky vždycky uplynou jak voda... Z celkem pochopitelných důvodů občany nejvíc zajímají právě volby do zastupitelstev obcí a měst. Lidé znají své zastupitele, protože se s nimi potkávají a s nimi řeší své problémy. Jen pro ilustraci: v roce 1998 žilo v Drahelčicích, Chrášťanech, Chýni, Jinočanech, Nučicích a Rudné cca 6000 obyvatel, v roce 2008 už cca 9600 obyvatel a letos je to cca 14000 obyvatel. Svět se mění a Rudná a její okolí pochopitelně také. Já věřím, že k lepšímu, a chtěl bych doufat, že to snad někdo vidí podobně.

Co se ale (bohužel) nemění vůbec, je způsob, jakým se v Rudné už poněkolikáté vedou předvolební kampaně. Skoro to vypadá, že 20 let jsou jediným tématem Technické služby Rudná. Je jednoduché populisticky a pokrytecky házet čísly a vymýšlet nejrůznější konspirace. Ale co fakta? Jak to, že žádná kontrola za poslední léta žádné problémy neodhalila? Pracují snad auditoři, finanční úřad nebo Ministerstvo zemědělství špatně? Rozhodně si nikdy netroufnu říci, že už je vše dokonalé a není co zlepšovat. Naopak. Je třeba znovu a znovu trpělivě vysvětlovat, co děláme a proč to děláme. Voda nepřiteče a neodteče zadarmo, jak se někteří snaží tvrdit. Kanalizace je třeba opravovat, i když si někdo myslí, že trubka v zemi vydrží věčně... 

Je třeba, aby o těchto tématech hovořilo. Jenže s kým chcete hovořit, když ti největší křiklouni jsou vždycky anonymní? Jak moc je umělé téma „drahá voda v Rudné“, když letošní spotřeba je nejvyšší za celou dobu existence porevoluční Rudné a když na zasedání zastupitelstva, kde se taková věc řeší, přijdou jen ti, kteří petici za zlevnění vody iniciovali? Omlouvám se všem, kteří čekají „naší“ pravdu nebo výmluvy. Proti lžím a pomluvám nelze bojovat jinak, než konkrétními činy. V případě hospodaření s vodou v Rudné Rada města požádala Ministerstvo zemědělství, aby na naší společnost vypsalo kontrolu, která otázky spojené s hospodařením a cenou vodného a stočného zodpoví.

Co konkrétního chystáme, se dočtete na jiném místě tohoto webu. Všechny body mají reálný základ a většinou řešení, i když ne vždy jasné a přímočaré.

Za předchozí roky jsme dokázali, že to jde. Bez hádek, korupce a lží. Můžete se pořád spolehnout na to, že dané slovo platí. Někteří z nás žijí v Rudné po generace, někteří jen pár let. My všichni ale máme jeden společný cíl: chceme mít Rudnou takovou, aby se tu dobře žilo všem bez rozdílu.

Za NEZÁVISLÉ KANDIDÁTY RUDNÁ

Lubomír Kocman

Volte č. 5 - NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI RUDNÁ