Petice nebo manipulace?

V minulých týdnech se v Rudné objevila petice „Stop zdražování vody v Rudné“, kterou zorganizoval petiční výbor složený ze členů spolku Rudná pro život z.s. Petice byla dne 20. srpna 2018 doručena Městskému úřadu Rudná.

Potud zřejmě vše v pořádku. Lze pochopit, že nikdo nechce platit za jakékoliv služby víc, než je třeba. A úplně stejně se nabízí otázka: je v Rudné nutné platit za vodné a stočné tolik, kolik se platí? Pojďme si projít základní fakta…

V textu petice se uvádí cit.: „…cena vodného a stočného v Rudné vzrostla za několik posledních let o více než 100 %“.

Aktuální cena vodného v Rudné je 50,89 Kč/m3 + 15 % DPH - celkem 58,52 Kč/m3. Cena stočného v Rudné je 46,02 Kč/m3 + 15 % DPH - celkem 52,92 Kč/m3. Pro pořádek budu uvádět ceny včetně DPH – celková cena za vodné a stočné je 111,44 Kč/m3 (zdroj: www.tsrudna.cz).

V roce 2012 byla celková cena vodného a stočného 82,99 Kč/m3 (zdroj: např. časopis Život v Rudné, číslo 1/2012, článek „Vodné a stočné v Rudné“ – dostupné na www.mestorudna.cz). Prostým výpočtem pak dojdeme k závěru, že míra růstu ceny oproti roku 2012 je cca 34,3 %. Proč je v petici nepravda?

Navíc samotné prosté porovnání ceny nevypovídá nic a tom, zda je tato cena správná či přiměřená. Tématem obnovy sítí a stanovení ceny vodného a stočného v Rudné jsme se obsáhle zabývali např. v časopise Život v Rudné číslo 12/2016. Faktem zůstává, že cena vodného je v Rudné zhruba stejná jako ve srovnatelném zbytku republiky, avšak cena stočného je vyšší.

V textu petice se dále uvádí cit.: „…nechceme doplácet na chybná rozhodnutí městských politiků“.

Před volbami v roce 2014 jsme jasně deklarovali, že jedním z budoucích úkolů je zahájení obnovy vodovodní a kanalizační sítě (některá potrubí jsou více než 70 let stará, nemáme oddílnou kanalizaci). Rudná je jedním z mála měst v České republice, které svou firmu na vodovody a kanalizace vlastnilo po celou dobu existence. Každá koruna, kterou občané Rudné na vodném a stočném zaplatili a zaplatí, tak zůstane v Rudné, v drtivé většině se vrací zpět do obnovy. Od roku 2016 Technické služby Rudná investovaly do investičních akcí na obnovu inženýrské infrastruktury více než 15 mil. Kč bez DPH (zdroj: Výroční zprávy společnosti, www.tsrudna.cz).

Závěr: současné vedení města chce pro město zajistit funkční vodovodní a kanalizační sítě i do dalších let, což se ale bez investic (a k tomu odpovídající ceně vodného a stočného) neobejde. A otázka: je to chybné rozhodnutí?

Základní fakta znáte. Problematika stanovování cen vodného a stočného, budování, provozování, údržba a obnova sítí je ale mnohem obsáhlejší téma, než jsem schopen na několika řádcích obsáhnout.

Jsem přesvědčen, že však není potřeba nikomu vnucovat tu „správnou“ pravdu. Názor na věc nechť si laskavý čtenář udělá sám.

Lubomír Kocman

Volte č. 5 - NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI RUDNÁ